Sinds ik mijn laatste artikel heb geschreven is er veel veranderd in de wereld en ook mijn kijk op vermogen opbouwen. Zo ben ik bezig met een aantal bij-ondernemingen. Ze voelen best spannend en misschien kansloos, maar zeker leerzaam. Daarnaast heb ik mijn investeringskeuzes tegen het licht gehouden en daar een aantal veranderingen doorgevoerd.

Allereerst ben ik sinds februari dit jaar bezig geweest om verhuurhypotheken te krijgen op de twee panden die ik verhuur. Dat duurt zo lang dat inmiddels de hypotheekrente omhoog is gegaan en daarmee je dus nauwelijks nog financiering krijgt. Leuk dat ik veel verdien, of dat de WOZ-waarde als een raket omhoog gaat elk jaar. Totaal oninteressant bij een verhuurhypotheek. Nee meneer, de huur die u vraagt is te laag, net als uw buffer voor leegstand, dus u kunt weinig lenen. Daarom heb ik de appartementen nu verkocht. Over drie weken ben ik twee appartementen armer en ruim een ton rijker. Ongeveer de helft van de opbrengst gaat naar het aflossen van schulden. Van de rest gaat een deel naar het herstellen van wat buffers, een deel naar de zij-ondernemingen en een deel naar uitbreiding van mijn portfolio bij Crowdrealestate. Mijn idee is nu om de regelmatige inkomsten uit vastgoed te realiseren door meer te investeren in Crowdrealestate. De rentes daar lopen op, dus wordt dit nog gunstiger.

Op het gebied van fondsen ben ik aan het schuiven. Ik heb even mijn maandbedrag voor de pensioenpot verhoogd, maar nu weer verlaagd. Die verlaging is omdat ik meer invloed wil op mijn investeringen en die ook wil kunnen inzetten voor ondernemingen. De pensioenopbouw zit vast, terwijl andere investeringen aangesproken kunnen worden na een groei om daar andere dingen mee te doen. Nu wij in een Berenmarkt zitten, kijk ik nog eens kritisch naar de verschillende fondsen en waar ik die voor heb. Ik beleg twee keer in kleine en middelgrote bedrijven, zowel via de ASN als via Meesman. Daar kies ik nu om dat alleen nog bij Meesman te doen. Bij ASN blijven dan Milieu en water en Microkredieten over. Bij Milieu en water zie ik dat die beter stand houdt in de berenmarkt dan Small en midcap. Dit blijkt dus een goede zet die relatief bestendig is tegen slechte tijden. Het Microkredietfonds blijft netjes steeds doorstijgen in de tijd. Weliswaar met een bescheiden jaarrendement van iets boven de twee procent, maar wel een stuk stabieler dan de aandelenfondsen. Dit zijn dus mijn obligaties, waar ik nu vooral geld in steek om de schok omlaag mee te beperken.

Volgende maand begint ook het terugbetalen aan de Belastingdienst in vijf jaar. Dankzij Corona heb ik een prima gelegenheid om zo mijn laatste schuld rustig af te bouwen. Ik wil dit sneller doen dan de aangeboden vijf jaar, zodat ik in 2025 schuldenvrij ben. Op dit moment zit ik bij een prima klant, dus ik voorzie stabiel inkomen tot en met einde 2024. Dat geeft een goede basis om die schuld weg te werken.

Daarnaast gaat mijn midlifecrisisauto er uit begin 2023. De intentie is die te vervangen door een tweedehands auto. Hierdoor dalen mijn kosten aanzienlijk, wat extra geld vrijmaakt voor investeren en schulden aflossen.

Ik ben ook drie maanden geleden begonnen met het completer toepassen van het geldsysteem van de Barefoot investor. Ik heb nu een vast bedrag dat ik naar mij privé overmaak. Dat is losser berekend dan een echt budget. Van dat bedrag gaat 20% direct door naar een spaarrekening van Bigbank, een van de enkele banken met een spaarrekening waar nog iets van spaarrente gegeven wordt. Die rente is al iets verhoogd nu de ECB eindelijk de rentes verhoogt. Deze buffer is bij de Barefoot investor bedoeld voor grote uitgaven zoals de aanbetaling op een huis. Voor mij is het in ieder geval een extra buffer die voor mijn gevoel wat moeilijker leeg te halen is, ook al kan ik daar ook gewoon opnames doen wanneer ik wil. Toch geeft het gebruik van een andere bank mij een gevoel van onbereikbaarheid en dus meer zekerheid dat ik het laat groeien. Het is ook leuk om weer eens een rentebedrag op spaargeld te zien dat echt groeit dagelijks.

Een keuze in levensstijl die ook financiële gevolgen heeft, is mijn veranderde eetgewoonte. In februari ben ik begonnen met intermittant vasten en zeer weinig koolhydraten eten. Hierdoor geef ik minder uit aan eten en sinds twee weken heb ik restaurants ook in de ban gedaan. Dat scheelt een paar honderd Euro in de maand. Dat is een aardige vermindering in het weglekken van geld boven wat ik heb bedacht aan uitgaven. Een tijdelijke stijging is wel de compleet nieuwe garderobe die ik heb aangeschaft. Ik kon mijn meeste kleding weg doen, want drie maten te groot inmiddels (overhemden).

Nu de berenmarkt weer even brult in de traditioneel slechte septembermaand, is er weer veel te leren over wat nu te doen met geld. Is het ideale instapmoment al gekomen, of gaat de markt nog verder zakken? In ieder geval steek ik komende maand mijn ASN-deel primair in het Microkredietfonds om de daling te beperken. Daarnaast kijk ik naar een goed instapmoment in mijn fondsen. Die gaan uiteraard flink omhoog zodra de berenmarkt op zijn einde is. En dat einde komt gewoon. De vraag is alleen wanneer.

Het verkopen van mijn appartementen geeft mij voor mijn gevoel meer focus. Het spannende is dat mijn vaste passieve inkomen nu een stuk lager is. Nu ik een goede, stabiele klant heb, is dat op dit moment onbelangrijk. De focus ligt wel deels op dat stuk passief snel weer op te bouwen via Crowdrealestate.

Een ander punt om focus te houden is dat ik mijzelf groeidoelen heb gezet voor mijn netto vermogen. Ik wil mijn netto vermogen gericht verhogen naar een ton netto. Deze eerste intentie heb ik opgeknipt in tussenstappen van vijfduizend Euro groei. Deze kleine mijlpalen helpen om zicht op de groei te houden. ik zie nu duidelijker of ik op de goede weg ben. Zodra ik een stap kan afstrepen, weet ik dat ik dichter bij mijn intentie ben voor het stuk passief inkomen.

Heb jij de afgelopen periode andere keuzes gemaakt, nu met de berenmarkt? Heb je ook focus aangebracht, of juist meer gespreid?

No comments

Add Comment

Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA