Sinds enige tijd speel ik wat ik het spel Geldbeheerder noem. Ik zie mijn weg naar financiƫle onafhankelijkheid als een spel, waarbij ik mijzelf in stappen doelen stel en ook steeds kijk hoe ik er voor sta, welke investeringskeuze ik maak en wat daarvan de uitkomsten zijn. Dit helpt mij om bewust bezig te zijn met mijn vermogen laten groeien.

Onderdeel van het spel is dat ik nieuwe inzichten meeneem. Pas geleden bekijk ik een video opnieuw en daar gaat het over de opbouwfase van vermogen en de behoudfase van vermogen. Iedereen die begint, zit eerst in de opbouwfase. Je bent bezig een vermogen op te bouwen, wat je later wilt gebruiken om van te leven. Dit betekent iets voor de strategie hoe met je vermogen om te gaan. Je keuzes zijn vooral gericht op groei van je vermogen en daarbij meer risico, of volatiliteit. Tijdens de behoudfase gaat het er juist om dat je vermogen zo goed mogelijk intact blijft en een zo stabiel mogelijk rendement uitkeert. Van dat rendement leef je dan.

Als ik kijk naar mijn verschillende soorten investeringen, realiseer ik mij dat ik al best veel investeer op een manier die bij de behoudfase hoort. Mijn investeringen in Crowdrealestate en Future energy for all zijn allebei investeringen met een stabiel rendement en hoge zekerheid. De volatiliteit is nul. Ik weet precies hoeveel ik ga krijgen voor mijn ingelegde Euro's, hoe lang en wanneer. Nu zijn de rendementen vanaf grotendeels 6% heel mooi, alleen dat is ook wat het is. De kans op meer rendement is nul. Daarom is mijn keuze in het spel Geldbeheerder nu om dit spaarzamer toe te passen. Zo kies ik er voor om de drempel voor investeren in een project van crowdrealestate bij een hogere rente te leggen en het inlegbedrag te verlagen, afhankelijk van de geboden rente.

Inmiddels hebben mijn vrienden van de Belastingdienst mij voor de feestdagen als geschenk eindelijk mijn aanslagen over 2020 en 2021 gestuurd. Daarvan heb ik direct drie van de vier aanslagen van betaald, zodat die onzekerheid van mijn bord is. Dat stukje 'Dave Ramsey' is geregeld. Hierdoor heb ik meer rust.

Nu ik doorheb dat Crowdrealestate en Future energy for all meer voor de behoudfase zijn, hoe zit het met mijn andere investeringen? De afgelopen tijd heb ik flink geld gestoken in enkele ondernemingen via Eyevestor. Feitelijk is dit ook een platform waar 'aandelen' verhandeld worden, alleen is dit een veel kleinere en onbekendere beurs dan de beurs waar wij dagelijks naar kijken en waar bijvoorbeeld Shell te verhandelen is. De stukken kun je ook alleen kopen en verkopen bij Eyevestor. Ik heb nu een paar duizend Euro daar in enkele bedrijven gestopt, vooral Fish Tales. Dit bedrijf kent iedereen die in de Albert Heijn bij de vis kijkt inmiddels wel. Ik heb er vertrouwen in dat deze onderneming goed gaat groeien. Het enige wat ik mij nu afvraag is hoe de koers zich ontwikkeld. De verhandelbaarheid is namelijk beperkt tot mensen die op Eyevestor zitten. De handel daar lijkt beperkt en nog zonder koersstijgingen te zijn. Ik ben benieuwd. Ik heb nu een verkooporder aangemaakt voor een paar stukken van een andere onderneming op dit platform voor een koers die mij winst moet opleveren. Ik ben benieuwd of daar kopers op afkomen.

Verder ben ik nu voor de tweede maand consequent bezig al mijn inkomsten uit investeringen te herinvesteren. De eerste maand rondde ik de bedragen steeds nog af. Inmiddels gaat alles op de cent nauwkeurig naar mijn ASN-beleggingsrekening. Eens in de zoveel tijd koop ik dan wat stukken aan. Mijn intentie is om dit herbeleggen meer te verschuiven naar Meesman. Dit ligt onder andere bij de reden dat blijkt dat het Milieu- en waterfonds van ASN ook belegt in bijvoorbeeld TSMC, de grote Taiwanese chipfabrikant. Dat is voor mij iets heel anders dan milieu en water. Zeker nu zit de chipsector meer in de hoek waar de klappen vallen. Ik wil daarom meer in de Small- en midcaphoek zitten, en daar hebben zowel ASN als Meesman een fonds van. Dan kies ik op dit moment om Meesman meer te gunnen. Dat gebeurt vanaf januari 2023.

Een andere keuze in het spel Geldbeheerder is om geld richting de renovatie te laten gaan van een huis in Hongarije dat ik heb gekocht. Dit is een experiment waar ik door een vriendin in gerold ben. Ik heb nu een leuk pandje gekocht met een mooie lap grond in een dorpje onder Balaton. De komende maanden laat ik die renoveren, waarbij ik een groot deel van mijn geld daar in stop. Dit dient met een half jaar gereed te zijn voor de verkoop. De intentie is om zo'n 15-20% rendement te maken. Lukt dit, dan volgen er meer aankopen om het kunstje te herhalen. Dit wordt dan een nieuwe inkomstenbron, waar anderen voor mij het werk doen. Ik ben benieuwd naar het verloop.

Hoe ga jij om met jouw financiƫle activiteiten? Zie jij het ook als een spel?

No comments

Add Comment

Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA